Du kan gøre en masse for at passe godt på dig selv – både fysisk og mentalt. Her er syv gode råd til at holde humøret oppe.
Spis god og næringsrig mad
Næringsrig mad styrker immunforsvaret og bidrager til en sund krop og god nattesøvn. Disse vitaminer og mineraler bør du være særligt opmærksom på at få:
C-vitamin: Findes i frugt og grønt
D-vitamin: Fås gennem sollys, fede fisk, æg, smør og mælk
Selen: Fås gennem fx kød, fisk, æg og visse nødder – særligt paranødder
Zink: Findes i fx østers, kylling, havregryn, spinat og svampe
Prioritér din søvn
Voksne mennesker har brug for 7-8 timers søvn hver nat. Det er en god idé at gå i seng og stå op på samme tid hver dag, så du får en god søvnrytme. Sluk derudover alle elektroniske apparater en time før sengetid og læs evt. en god bog, inden du falder i søvn. Læs mere om søvn
Kom ud i naturen og få lys og luft
Har du mulighed for det, vil en gåtur midt på dagen være godt – så får du både dagslys og frisk luft, hvilket mindsker vintertræthed. Du kan også købe en lysterapilampe til skrivebordet – den simulerer dagslyset og kan give samme gode humør og følelse af friskhed, som naturligt sollys kan.
Hold fast i fritidsaktiviteter – eller find en ny
Selvom det i denne tid kan være svært at holde fast i de vante fritidsaktiviteter, er det en god idé at lave ting, som man nyder, i sin hverdag. Kan du på grund af restriktionerne ikke dyrke din normale hobby, er dette måske tiden til at finde en helt ny – fx kurser over nettet, træningsøvelser hjemme på gulvet eller at lære at strikke. Læs mere om fysisk aktivitet
Lav nye projekter derhjemme
På grund af corona-pandemien har mange danskere fået mere tid derhjemme. Den mulighed kan du med fordel udnytte til at forny dine hjemlige omgivelser. Måske kan møblerne stå anderledes, eller måske trænger væggen til en ny farve? Du kan få inspiration til kreative idéer på nettet eller i nogle af de mange boligprogrammer.
Hold kontakten til venner og bekendte
Det er vigtigt for det mentale helbred at holde fast i sine sociale bekendtskaber, selvom de mange restriktioner gør det svært at mødes. Hold derfor kontakten med de mennesker, du ikke kan være sammen med fysisk. Afsæt tid til at ringe rundt til dem – og sæt gerne video til imens, så I kan se hinanden, mens I taler sammen.
Prioritér i nyhedsstrømmen
For mange negative nyheder kan påvirke ens humør. Derfor bør du overveje, hvor tæt du følger nyhedsstrømmen. Derudover vil der i krisesituationer som den nuværende være tendens til ’fake news’, og derfor er det en god idé at orientere sig i de mest troværdige informationskilder, hvor der er garanti for saglig information.
Har du en sundhedsforsikring hos os? - adgang til Stressfri