Pension

Senior par kigger ud af vinduet

Er du godt forberedt til din tid som pensionist?

24. juni 2024

At gå på pension er en stor forandring i livet. At skifte arbejdstid ud med fritid kan for nogle være en omvæltning, og der kan være mange spørgsmål, der pludselig dukker op. Hvordan ønsker jeg at bruge min tid, når jeg går på pension? Skal jeg fortsætte med at arbejde lidt endnu? Skal jeg gå ned i tid? Hvad sker der med mine forsikringer? Hvordan er reglerne for folkepension?

I Nordea Pension oplever vi, at for få forbereder sig på at gå på pension, og det kan have stor betydning for bl.a. udbetaling af pensioner, opsparing og forsikringsdækninger. Derfor er der flere vigtige overvejelser, som du bør gøre dig, inden du tager hul på seniorlivet.

Sådan forbereder du dig på overgangen fra arbejdsliv til pensionisttilværelsen:

Læg en exitstrategi

Først og fremmest kan det være en god ide at lægge en form for exitstrategi. Altså, du bør forberede dig på, hvordan du ønsker at forlade arbejdsmarkedet for at få mest muligt ud af din pensionsopsparing og mulighed for at indfri dine drømme. Det kan være du allerede ved, hvad du vil bruge din tid på, og måske har du gjort dig overvejelser om arbejdstid. En undersøgelse foretaget af Nordea viser, at mange danskere drømmer om at gå tidligt på pension, og måske det også er dig? Den vigtige pointe er, at det kræver planlægning.

Start med den mentale planlægning

Du kan starte med at afstemme med dem, som du bor sammen med og finde ud af, hvad der vil virke for jer. Hvis du allerede ved, hvornår du vil gå på pension, så læg en plan for, hvad skal der ske bagefter – skal du bruge tiden på nye hobbies eller blive del af nye fællesskaber eller noget helt tredje. Udover at du ikke længere møder ind på arbejde, så vil dit netværk også forandres, når du ikke længere ses med en masse kollegaer. Derfor kan det fx være en god ide at undersøge, hvilke muligheder, du har i dit lokalområde inden.

Tag stilling til dine pensionsopsparinger

Det er også en god ide at tage stilling til, hvad der skal ske med dine pensionsopsparinger. Afhængig af hvilken opsparing du har, kan der være flere former for udbetaling. Det er ikke et krav, at du skal have udbetalt din opsparing med det samme. Måske vil du gerne udsætte udbetalingen eller forlænge udbetalingsperioden. Du har selv stor indflydelse på, hvordan du ønsker at sammensætte din udbetaling. Det kan også være en god idé at finde ud af, om der er nogle sociale ydelser, der kan have indflydelse på din pensionstilværelse, når du starter udbetaling af dine pensioner.

Vær opmærksom på, at dine forsikringer bortfalder, når du stopper med at arbejde

Når du ikke længere er tilknyttet en arbejdsplads, stopper indbetalingerne til din pensionsordning, og på samme tid bortfalder de forsikringer, den rummer også. Ønsker du stadig at bevare dine forsikringer ved dødsfald, kritisk sygdom, invaliditet og din sundhedsforsikring, kan du i nogle tilfælde vælge at overtage forsikringerne og selv føre dem videre.

Du bliver ikke længere modregnet i din folkepension

I juni 2023 blev der indført nye regler for folkepensionen.

Fx kan du nu som folkepensionist have en arbejdsindtægt og samtidig få fuld folkepension.

Du kan også vælge at udskyde din folkepension i op til 10 år, hvis du ønsker at forsætte med at arbejde eller har anden indkomst. Hvis du udskyder din folkepension, vil du få en højere folkepension, når du begynder at modtage den. Du kan læse mere om de nye modregningsregler her.

Det kan være svært at navigere rundt i regler og modstridende informationer og de forandringer, som det medfører at gå på pension. Derfor har vi et dedikeret team, som er eksperter i at rådgive dig. Vi hjælper dig med at planlægge din tid, op til du skal på pension, og vi rådgiver dig til, hvordan du bedst muligt bruger din pensionsopsparing, så du kan leve den seniortilværelse, som du drømmer om. Læs mere om vores seniorrådgivning her.

Kontakt os

Har du nogle spørgsmål så kan du sende en mail til: np-senior@nordeapension.dk