Sådan bliver du ferieklar

Er du klar til at holde ferie? Vores sundhedschef har samlet 5 gode råd, så du bliver klar til din sommerferie.

Kvinde i lufthavn på vej på ferie

Sommerferien nærmer sig, og den er for mange mennesker forbundet med at slappe af og hengive sig til roen. Men det er ikke altid så nemt, som det lyder, hvis man er vant til en hverdag i højt tempo. Pia Bay, sundhedschef i Nordea Pension, giver her 5 gode råd til, hvordan du kan gøre dig klar til at nyde din ferie og holde mentalt fri.

 

”Der er mange, som gerne vil bruge ferien på at lade batterierne op, men for at kunne gøre det på bedste vis, er det vigtigt allerede at tænke på nedgearingen inden man går på ferie. Længerevarende travlhed, tenderende til stress, tærer på immunforsvaret, og derfor risikerer man ofte at blive syg i ferien, hvis man har været stresset op til.” udtaler Pia Bay

 

Stress påvirker immunforsvaret

Hvis du er stresset gennem en længere periode, vil det helt automatisk tære på immunforsvaret. Når ferien så står for døren, og du møder nye vira og bakterier, har du mindre at stå i mod med. Derfor er det en god idé at trappe langsomt ned og gøre dig ferieklar. På den måde kan du bedre ruste dit immunforsvar, og du vil også være mere modstandsdygtig, når du møder nye vira og bakterier på din ferie.

 

 

Her får du vores 5 gode råd til at geare ned og holde ferie:

 

  1. Prioritér i din to-do liste

Start med din to-do liste. Hvad er det absolut vigtigste at afslutte inden ferien? Du tænker måske, at alt er vigtigt – og det er der en grund til. Hvis du er vant til at køre i højt tempo, kan det tangere til stress, og så er dit nervesystem i konstant alarmberedskab. Det gør, at du kan miste overblikket, og så virker alle opgaver lige vigtige. For at undgå det kan det være en god ide at prioritere og ikke mindst reducere i din to-do liste. Gør det gerne med hjælp fra en kollega eller leder.

 

  1. Minimér dine møder i dagene op til ferien

Møder kaster som regel nye opgaver af sig, og det kan være svært at gå fra 100 km/t til 5 km/t på kort tid. Det kan derfor være en god idé ikke at lægge møder de sidste par dage, inden du går på ferie. På den måde sikrer du en bedre og mere flydende overgang til ferien.

 

  1.  Afsæt tid til at afslutte dine opgaver

Din hjerne vil fortsætte med at arbejde, hvis der er løse ender. Afsæt derfor nogle timer i din kalender op til ferien, hvor du giver dig selv tid og rum til at få afsluttet arbejdet ordentligt. Det kan også være en god idé at lave en liste over løse ender, som du fysisk lægger i en skuffe og først finder frem igen, når ferien er slut. 

 

  1. Læg en strategi for, hvornår du vil være online

Den konstante strøm af nyheder, mails og opdateringer på sociale medier er alle vegne døgnet rundt, og vi har alle brug for digitale pauser. Du kan dog sagtens tjekke din mail eller smide et feriebillede op på Instagram. Men hvis du virkelig vil opleve at komme helt ned i gear, så prøv at være mere offline i din ferie. Beslut aktivt, hvornår du er online – fx ved at vælge et samlet tidsrum og lægge telefonen væk igen bagefter. På den måde forstyrrer du ikke dig selv flere gange i løbet af dagen.

 

  1. Start langsomt op efter ferien

Det kan være svært for mange at komme tilbage på arbejde efter sommerferien. Det kan der være flere årsager til. En af dem er, at du starter op i for højt gear med det samme. Det er vigtigt at starte langsomt op, og en løsning kan være at starte midt i en uge. Det kan også være en god ide at begynde med rutineopgaver, der ikke kræver for meget af din koncentration. Og vigtigst af alt: afsæt tid i din kalender til opstart, så dagene ikke er fyldt op med det samme.