Nordea Pension Danske Aktier fremmer miljømæssige eller sociale karakteristika, men det har ikke bæredygtig investering som sit mål.
Selvom Nordea Pension Danske Aktier ikke har bæredygtig investering som sit mål, indeholder produktet stadig bæredygtige investeringer. Investeringerne i Nordea Pension Danske Aktier er i overensstemmelse med OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder, internationale konventioner om arbejdstagerrettigheder, FN‘s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv mfl., som sikrer at de virksomheder, der investeres i, efterlever minimumskrav til ansvarlig adfærd over for miljø og samfund. Dette sker gennem vores tilslutning til FN Global Compact initiativet, der består af 10 grundlæggende principper om menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption, der tilsammen danner en fælles og praktisk ramme for ansvarlig virksomhedsdrift.
Ydermere tager Nordea Pension Danske Aktier hensyn til de vigtigste negative indvirkninger på bæredygtighedsfaktorer ved, investeringsbeslutningsprocessen, at afsøge og anvende den nødvendige information, heriblandt de af Disclosureforordningen fremsatte bæredygtighedsindikatorer, der gør det muligt at vurdere det miljømæssige og/eller sociale aftryk af nye investeringer. Ligeledes anvendes denne information til løbende at monitorere det bæredygtighedsrelaterede aftryk af porteføljens allerede indgåede investeringer med henblik på at imødekomme og håndtere porteføljens bæredygtighedsricisi.
Nordea Pension anser hensyn til miljø og samfund som værende et bidragende element til langsigtet værdiskabelse, hvorfor ESG-muligheder og -risici på kontinuerlig basis analyseres og monitoreres inden for vores investeringsunivers. For Nordea Pension Danske Aktier sker denne analyse gennem en systematisk vurdering af den enkelte investering ud fra en række fastsatte forhold og kriterier både forud for investeringens indgåelse og i løbet af dens holdeperiode.
Nordea Pension Danske Aktier fremmer miljømæssige og sociale mål ved at indgå investeringer i virksomheder, der bidrager til et eller flere af FN’s 17 verdensmål og/eller miljømålene beskrevet i EU-klassificeringssystemets Artikel 9. Dette sker gennem aktiv hensyntagen til ESG-faktorer som en integreret del af vores investeringsproces. Som en del af investeringsprocessen screenes investeringerne for:
- overholdelse af FN Global Compacts 10 principper
- product involvement i kontroversielle økonomiske aktiviteter
- god ledelsespraksis
- vigtigste negative indvirkning på bæredygtighedsfaktorer.
Lever en investeringsmodtagende virksomhed ikke op til vores ESG forventninger, har vi mulighed for at udøve aktivt ejerskab med henblik på en adfærdsændring. Lykkedes dette ikke, udelukkes virksomheden fra porteføljen, indtil den igen lever op til vores adfærdskrav.
Nordea Pension Danske Aktier investerer hovedsageligt i det danske aktiemarked. I de bagvedlig-gende investeringer ligger der en mere restriktiv ESG acceptpolitik.
Investeringsstrategien for Nordea Pension Danske Aktier såvel som Nordea Pensions andre investeringsprodukter, stræber efter at levere bedst mulige afkast under hensyntagen til både finansielle- og bæredygtighedsrisici.
Det er Nordea Pensions holdning, at en fokuseret integration af ESG i investeringsprocessen er med til at øge den langsigtede værdiskabelse. Da bæredygtighedsrisici kan have lige så stor indvirkning på afkast, er ESG-screening en integreret del af vores investeringsproces.
Nordea Pension Danske Aktiers investeringsportefølje bidrager til at fremme miljømæssige og sociale karakteristika og investerer ligeledes delvist bæredygtigt med en minimumsandel af bæredygtige investeringer på 85%. Disse bæredygtige investeringer er investeringer i virksomheder med god ledelsespraksis, og som bidrager til et eller flere miljømæssige eller sociale mål i overensstemmelse med FN’s 17 verdensmål og/eller miljømålene beskrevet i EU-klassificeringssystemets Artikel 9, uden at gøre væsentlig skade på nogle af disse mål. Investeringsporteføljen kan indeholde både direkte og indirekte investeringer.
EU-klassificeringssystemet fastsætter et princip om ikke at gøre væsentlig skade, hvorved investeringer, der er i overensstemmelse med klassificeringssystemet, ikke i væsentlig grad bør skade målene i EU's klassificeringssystem, og der er specifikke EU-kriterier.
Princippet om ikke at gøre væsentlig skade gælder kun for de investeringer, der ligger til grund for det finansielle produkt, og som tager højde for EU-kriterierne for miljømæssigt bæredygtige økonomiske aktiviteter. De investeringer, der ligger til grund for den tilbageværende andel af dette finansielle produkt, tager ikke højde for EU-kriterierne for miljømæssigt bæredygtige økonomiske aktiviteter.
Andre bæredygtige investeringer må heller ikke i væsentlig grad skade miljømæssige eller sociale mål.
Til at overvåge fremme af miljømæssige og sociale karakteristika, gør Nordea Pension blandt andet brug af en række bæredygtighedsindikatorer fremsat i Disclosureforordningens Bilag 1. I det omfang datakvalitet og -tilgængelighed tillader det, benyttes disse indikatorer til at beregne Nordea Pension Danske Aktiers vigtigste negative indvirkninger på bæredygtighed. Med beregningerne opnås et nuanceret overblik over investeringsporteføljens aftryk over tid, som gør det muligt for vores porteføljeforvalterer at identificere, hvilke miljømæssige og sociale karakteristika der fremmes af Nordea Pension Danske Aktier. Ligeledes gør beregningerne det muligt at vurdere, hvorvidt der er behov for porteføljejusteringer med henblik på at imødekomme bæredygtighedsrelaterede risici og regulere porteføljens aftryk på tværs af forskellige bæredygtighedsfaktorer.
Screeningen af vores investeringer for overholdelse af FN Global Compact; uhensigtsmæssig product involvement samt deres vigtigste negative indvirkninger på bæredygtighedsfaktorer medvirker til at sikre opfyldelsen af de miljømæssige og/eller sociale karakteristika, som Nordea Pension Danske Aktier fremmer.
Overholdelsen af FN Global Compact sikrer, at de virksomheder, der investeres i, begår sig i ansvarlig virksomhedsdrift, og ligeledes sikrer screeningen for product involvement, at virksomheder, der er tilstrækkeligt involveret i kontroversielle økonomiske aktiviteter, der vurderligt kan have uforholdsmæssigt store omkostninger for miljø og/eller samfund, bliver ekskluderet fra porteføljen. I screeningsprocessen benyttes der forud-fastsatte toleranceniveauer for, hvor stor en andel af virksomhedens omsætning, der må stamme fra kontroversielle aktiviteter. Vores tolerancerniveauer varierer afhængigt af den specifikke aktivitet og er udspecificeret i vores Politik for Ansvarlige Investeringer sammen med en fyldestgørende liste over hvilke aktiviteter, der screenes for. Ydermere er brugen af bæredygtighedsindikatorer til lige med til at sikre opfyldelsen af miljømæssige og sociale karakteristika.
I udførelsen af vores interne ESG-sreening, anvendes der data leveret af anerkendt tredjepart. Analysen af data foretages internt, med de indsamlede data. Dette muliggør at vi løbende kan evaluere kvaliteten af data og dermed sikre kvaliteten. Vi benytter både interne og eksterne analyser, om hvorvidt de selskaber, der investeres i følger god ledelsespraksis.
Basen for virksomhedsdata, som følge af Disclosureforordningen og EU-klassificeringenssystemets lovbestemmelser, er endnu under udvikling. Det skyldes at mange virksomheder endnu ikke er fuldt omstillet til at imødekomme de rapporteringskrav, de er mødt af gennem lovgivningen. Det har resulteret i, at store dele af den tilgængelige datamængde til stadighed bygger på estimater frem for reelle indberettede tal. Arbejdet med og fortolkningen af disse data er derfor forbundet med en vis usikkerhed.
Vores politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab har bl.a. til hensigt at identificere de vigtigste negative indvirkninger, som vores investeringer kan have på bæredygtighedsfaktorer. I disse politikker findes vores forventninger til de selskaber, vi investerer i, samt hvilke analyser og screeninger vi foretager for at minimere bæredygtighedsrisici mest muligt.
Vi er bevidste om, at der altid er en risiko for, at en investering kan vise sig at bryde med vores politik for ansvarlige investeringer. For at imødegå denne risiko foretager vi en screening forud for investeringsbeslutninger og løbende af vores investeringsaktiver for at sikre, at vores investeringer er ansvarlige og i overensstemmelse med politikken. Vores screening er baseret på at identificere selskaber, der bryder med FN’s Global Compact og udvalgte aktiviteter, som vi ikke ønsker at investere vores kunders midler i. Vi screener for:
- Manglende efterlevelse af menneskerettighederne
- Manglende accept af arbejdstagerrettigheder
- Uforsvarlig og/eller ulovlig omgang med miljøet
- Korruption
- Produktion af kontroversielle våben
Vi evaluerer løbende screeningsresultaterne af eksisterende investeringer. Hvis vi på baggrund af den udførte screening vurderer, at et selskab ikke lever op til vores adfærdskrav, kan vi enten frasælge den pågældende beholdning eller fastholde den og søge indflydelse gennem aktivt ejerskab.
Nordea Pension vil i sit aktive ejerskab støtte op om selskabernes langsigtede værdiskabelse. Det er Nordea Pensions holdning, at en fokuseret integration af ESG i håndteringen af ejerskabet medvirker til at øge den langsigtede værdiskabelse. Vores aktive ejerskab kan finde sted gennem enten en proaktiv eller reaktiv dialog med et selskab:
- En proaktiv dialog har til formål at opfordre et selskab til at forbedre f.eks. transparens eller at øge ambitioner associeret med et eller flere ESG-mål.
- En reaktiv dialog har til formål at opfordre selskaber til at adressere problemer identificeret i vores regelmæssige porteføljescreening.
Det aktive ejerskab sker under hensyntagen til værdien af Nordea Pensions investering, den relative ejerandel samt muligheden for at gå i dialog med selskabet. I de selskaber, hvor Nordea Pension er repræsenteret i bestyrelsen, udøves det aktive ejerskab gennem denne, mens det aktive ejerskab i øvrige investeringer initieres som en dialog med selskabet eller ved at afgive stemmer på generalforsamlingen.