Pension
Hvad sker der med din pensionsopsparing, hvis du ikke selv når at få glæde af den?
15. november 2024
Det kan være en god ide at tage stilling til, hvem der skal have pengene fra din pensionsopsparing, hvis du ikke selv når at få glæde af den. Det er nemlig ikke muligt at arve en pensionsopsparing.
Arvelov og testamente
Det er dine arvinger, der får alt, hvad du ejer. Arveloven bestemmer altså, hvordan din formue fordeles, når du dør. Hvis du ønsker en anden fordeling end dét, der står i arveloven, bør du oprette et testamente. Et testamente forholder sig til din familiesituation og giver dig mulighed for at ændre fordelingen blandt dine arvinger.
Man arver formue – men ikke en pensionsopsparing
Som hovedregel arver man ikke pensioner via et testamente, men via en begunstigelse. Den formue, som du har på din pensionsopsparing og værdien af en evt. livsforsikring, er ikke omfattet af arvelovens regler. Du kan med andre ord ikke lade din pensionsopsparing gå i arv. Det er de begunstigede, der får udbetalt din pensionsopsparing og livsforsikring, hvilket ikke nødvendigvis er de samme personer som dine arvinger. Derfor er det rigtig vigtigt, at du har styr på, hvem dine begunstigede er. Uanset hvem der er angivet som arvinger i dit testamente, udbetaler pensionsselskaberne til de begunstigede på din pensionsordning.
Din pension er beskyttet overfor boets kreditorer
Når et pensionsselskab foretager udbetaling af en pension eller livsforsikring, sker det direkte til den eller de personer, som du har begunstiget, altså udenom boet. Udbetalingen er dermed beskyttet overfor boets (dine) kreditorer og sker typisk hurtigt, da man ikke skal afvente boets behandling. Har du ikke selv indsat en begunstiget, vil det være dine nærmeste pårørende, der får udbetalingen.
Ved du, hvem der er dine nærmeste pårørende?
Det er forsikringsaftaleloven, der definerer, hvem der er nærmeste pårørende, og følgende rækkefølge gør sig gældende:
1. Ægtefælle
2. Samlever, som du har haft fælles bopæl med i mindst to år op til dødsfaldet eller har, har haft eller venter barn med
3. Livsarvinger, dvs. børn, børnebørn etc.
4. Arvinger i dit testamente
5. Arvinger efter arveloven: dine forældre eller deres livsarvinger, bedsteforældre eller deres børn – dvs. onkler, fastre og mostre, men ikke dine fætre og kusiner.
”Det er vigtigt, at man som ejer af en pensionsopsparing og/eller livsforsikring overvejer, hvem der skal have pengene, hvis ikke du selv når at få glæde af dem. Særligt om det skal være nærmeste pårørende jf. definitionen, som skal have udbetalingen. Hvis ikke man ønsker, det skal være nærmeste pårørende, er det en rigtig god ide at ændre sin begunstigelse,” – udtaler Connie Esmarch, jurist i Nordea Pension
Ønsker du, at udbetalingen skal gå til andre end dine nærmeste pårørende, skal du ændre din begunstigelse. Det gør du ved at udfylde en begunstigelseserklæring her.
Kontakt os
Har du spørgsmål til din begunstigelse, er du altid velkommen til at kontakte os her.