Sundhed

Hygge indendørs med vinter udenfor

Sådan får du den mørke tid til at føles lidt lysere

26. januar 2024

De mørke vintermåneder kan til tider føles lange og energiforladte. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at passe godt på dig selv – både fysisk og mentalt.  

Vi har fem gode råd til, hvordan du kommer nemmere gennem den mørke tid.

 1. Kom ud i naturen og få lys og luft

Har du mulighed for det, vil en gåtur midt på dagen være godt – så får du både dagslys og frisk luft, hvilket mindsker vintertræthed. Du kan også købe en lysterapilampe til skrivebordet – den simulerer dagslyset og kan give samme gode humør og følelse af friskhed, som naturligt sollys kan.  

 1. Prioritér din nattesøvn

Voksne mennesker har brug for 7-8 timers søvn hver nat. Det er en god idé at gå i seng og stå op på samme tid hver dag, så du får en god søvnrytme. Sluk alle skærme en time før sengetid og læs evt. en god bog, inden du falder i søvn. Læs mere om søvn her.

 1. Find de positive muligheder ved mørket

Reflektér over, hvad du mener, der gør den mørke tid hyggelig. Mørket kan både give ro og fordybelse. Er det fx at lave simremad, gå i biografen med venner eller familie, hoppe i flyverdragten og gå en tur i naturen eller sætte dig med tæpper og en varm kop kaffe eller kakao. Det er en god ide at øve sig på at finde de hyggelige elementer ved mørket.

 1. Fysisk træning er din ven – også om vinteren

Når du bevæger dig, frigiver din krop endorfiner, som er en vigtig ingrediens til at løfte humøret. Du får også frigivet dopamin og serotonin, der fører til positive følelser og psykologisk velvære samt en oplevelse af mindre vintertræthed. Hormonudskillelsen fremmer også afslapning efter træning, hvilket kan øge din søvnkvalitet. Derfor er det en god ide at holde sig aktiv.

”Det at holde sig aktiv giver på den ene side ’ny benzin’ til kroppen og på den anden side skaber det en naturlig træthed, som optimerer din mulighed for god søvn”. - Cathrine Juel Lau, Health & Prevention Manager hos Nordea Pension.

 1. Spis god og næringsrig mad 
  Næringsrig mad styrker immunforsvaret og bidrager til en sund krop og mindre vintertræthed. Disse vitaminer og mineraler bør du være særligt opmærksom på at få i den mørke tid: 
  • C-vitamin: Findes i frugt (fx citrusfrugter) og grøntsager (fx kål og rodfrugter) sammen med fibre 
  • D-vitamin: Findes i fede fisk (fx laks og makrel) og æg 
  • Selen: Fås gennem fx kød, fisk, æg og visse nødder – særligt paranødder 
  • Zink: Findes i fx skaldyr, kylling, havregryn, bønner og mælkeprodukter 

Find mere information

Herunder kan du læse mere om:

Sundhedsforsikring for privat 
Sundhedsforsikring for erhverv


Kilder: 
Sundhedsstyrelsen, Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Det nationale Forskningscenter for arbejdsmiljø, TV2 og DR