Søvn

Kronisk søvnbesvær øger risikoen for udvikling af fx stress, angst, depression og hjerte-kar-sygdomme. Få gode råd til bedre nætter. Og få hjælp fra din sundhedsforsikring, hvis du har alvorlige søvnproblemer.

Mand sidder alene på badebro

Forskellige typer søvnproblemer

Folk med søvnproblemer falder groft sagt i to kategorier:

  • De, der ikke VIL sove, men som ved at følge almindelige, gode søvnråd kan få en god søvn
  • De, der ikke KAN sove, fordi de har udviklet en alvorlig fysiologisk eller mental søvnforstyrrelse

 

De, som ikke VIL sove, men godt kan ...

De, som ikke vil sove, men godt kan  - altså de, der tager mobil eller tablet med i seng, drikker kaffe for sent og tjekker e-mails sent om aftenen – kan meget ofte få bedre søvn ved almindelige gode søvnråd.

Danskere bruger 5 timer og 23 minutter foran en skærme - UD OVER arbejde/skole. Kunstigt lys i skærme har indvirkning på søvnhormonet melatonin. Mange af de ting, man foretager sig på en skærm, sætter hjernen i gang, og derfor får man svært ved at slappe af og falde i søvn.

 

 

De, som ikke KAN sove, men gerne vil ...

De, som ikke kan sove, men gerne vil – har ofte fysiologiske søvnforstyrrelser, som fx søvnapnø, døgnrytmeforstyrrelse mv., eller de har udviklet mentale søvnforstyrrelser, efter fx stress, krise, operation, små børn eller andet. Kroppen har vænnet sig til at være vågen, når man gerne vil sove.

Problemerne kan typisk ikke klares ved egen hjælp, der skal en professionel søvnspecialist til og evt. medicinsk eller anden lægelig behandling. Hvis man har alvorlige søvnproblemer, kan man få hjælp fra sin sundhedsforsikring, også til udredning.

 

 

Hvad kan du gøre for at forbedre din søvn?

Start med at prioritere din søvn og hvile

Du skal starte med at sætte rammerne for en god nats søvn. Det betyder, at kroppen lige så stille skal indstille sig på, at det er ved at være hviletid.

Skru derfor ned for tempoet, aktiviteter, lys og lyd et par timer inden du går i seng. Spis heller ikke et stort måltid, og drik ikke kaffe, cola og andre stimulanser kort inden din sengetid.

 

Hvis du slet ikke kan sove

Hvis du ikke kan sove, eller vågner og ikke kan falde i søvn igen, så stå op. Sådan undgår du at skabe en betinget refleks, som forbinder sengen med at ligge søvnløs.

Læs en bog (ikke for spændende), gæt kryds og tværs eller lignende. Når du føler dig søvnig, kan du gå tilbage til sengen igen.

Du kan også forsøge med forskellige afspændingsteknikker eller lytte til stille, beroligende musik, som du kan lide. Sørg for at have et apparat, som slukker af sig selv.

Myter og fakta om søvn

  •   Det er ikke afgørende, hvornår på døgnet du sover - bare søvnen er regelmæssig
  •   Du skal ikke sove et bestemt antal timer - bare du er udhvilket, når du står op og er kommet igang med dagen
  •   God søvn behøver ikke være sammenhængende - det er normalt at have korte opvågninger i løbet af søvnen. Bare du hurtigt falder i søvn igen
  •   Hvis du i perioder er træt og uoplagt på grund af dårlig søvn, bør du søge professionel hjælp hos en søvnekspert

 

Få flere gode råd