Stress og mental trivsel
Du kan forebygge stress ved at arbejde med din mentale trivsel - hellere nu, end før det er for sent. Ellers står din sundhedsforsikring altid klar til at give dig professionel hjælp.
Du kan forebygge stress ved at arbejde med din mentale trivsel - hellere nu, end før det er for sent. Ellers står din sundhedsforsikring altid klar til at give dig professionel hjælp.
Mange danskere i den arbejdsdygtige alder oplever mentale sundhedsproblemer fx depression, angst og stress. Især stress er et af de sundhedsproblemer, som mange kæmper med, og som årligt er årsag til 1,5 mio. ekstra fraværsdage i Danmark.
Desværre reagerer mange ikke på symptomerne i tide, og hvert år dør 400 danskere af psykisk arbejdsbelastning bl.a. forårsaget af stress. Der er mange symptomer, der kan være tegn på stress, og man har ikke nødvendigvis alle på samme tid. Kroppens alarmsignaler er fx søvnproblemer, træthed, irritabilitet, hukommelses- og koncentrationsbesvær.
Stress kan inddeles i to kategorier: langvarig stress og kortvarig stress.
Kortvarig stress
Kortvarig stress opstår i perioder, hvor man har rigtig travlt. Situationer som eksamen, uheld, korte deadlines og konflikter er eksempler på episoder, hvor man kan opleve kortvarig stress. Her bliver man fysisk eller psykisk presset til at yde sit bedste indenfor en kort periode.
Langvarig stress
Langvarige stress er derimod en vedvarende anspændthed, som kan opstå, hvis man fx ikke trives på arbejdet eller har problemer på hjemmefronten og ikke sørger for at hvile mellem de travle perioder.
”De fleste mennesker kender til at have travlt på jobbet eller i fritiden, men hvis man ikke får gearet ned i perioder, så er det, at faresignalerne kan begynde at melde sig. Fordi stress ikke er en sygdom i sig selv, er der mange, som overser symptomerne, og så kan det udvikle både fysiske og psykiske sygdomme, der kan ende med alvorlig sygdom og dermed en sygemelding,” siger Pia Bay.
Selvom stress ikke kan defineres som en decideret sygdom, fastslår Statens Institut for Folkesundhed, at stress kan ses som et folkesundhedsproblem, da stress fungerer som en af de væsentligste kilder til en lang række følgesygdomme som angst, depression og hjerte-kar-sygdomme. Blandt Nordea Pensions kunder med en sundhedsforsikring, har vi de seneste år også set en stigning i antallet af anmeldelser pga. stress og udbrændthed.
”Der er sket en kraftig stigning i henvendelser for at få rådgivning og behandling for stress. Derfor synes vi jo også, at det er vigtigt, at virksomhederne er opmærksomme på deres ansatte, kolleger og familiemedlemmer og kender til stresssignalerne, så de kan hjælpe dem i tide,” siger Pia Bay, Sundhedschef i Nordea Pension, og peger på, at en tidlig indsats er afgørende for at hindre eventuelle følgesygdomme.
”Ubehandlet stress er skyld i over halvdelen af alle depressioner og angstlidelser. Al erfaring viser, at det er bedre at forebygge stress end at behandle stress. Derfor er det så vigtigt at være opmærksom på symptomerne, så der hurtigt kan sættes ind med forebyggende behandling, inden man udvikler stress.”
Det vigtigste råd for ikke at blive stresset er at sætte tidligt ind – allerede når man mærker de første symptomer. Det kan fx være, at du:
Du kan forebygge stress ved at følge nogle enkle, gode råd - men er du først stresset, skal der en større indsats og måske hjælp til at komme ovenpå igen.
Kilder:
Sundhedstyrelsens rapport: Sygdomsbyrden i Danmark 2022
*Psykiatrifonden
**Mental Sundhed
Når du har en sundhedsforsikring hos os, har du adgang til hurtig og effektiv hjælp ved stress: