I Nordea Pension kan du vælge at investere i Formålspension, hvor der er ekstra fokus på ESG og fravalg af investeringer i fx olie- og gasselskaber. Med Formålspension vælger du et formål, som er vigtigt for dig, og som en del af din pensionsopsparing skal investeres i. Når du har valgt dit formål, hjælper vi dig med at få det højst mulige afkast – og dermed mest muligt at forsøde tilværelsen med, når du en dag skal på pension. Du kan vælge mellem fire formål:
- Grøn omstilling – hvis du vil sætte skub i en mere ansvarlig udvikling, hvor vi blandt andet investerer din pension i selskaber, der arbejder målrettet med genanvendelse og CO2-reduktion
- Teknologisk udvikling – hvis du vil sætte skub i fremtidens digitale løsninger, hvor vi blandt andet investerer din pension i førende teknologiselskaber, der arbejder med digitalising, automatisering og IT
- Danske investeringer – hvis du vil sætte skub i dansk økonomi, hvor vi blandt andet investerer din pension i kendte og solide virksomheder, der bidrager til det samfund, vi alle er en del af
- Globale investeringer - hvis du vil sætte skub i den globale vækst, hvor vi blandt andet investerer din pension bredt inden for både sektorer og geografiske områder
Fælles for alle fire formål er, at vi ekskluderer selskaber, hvis deres omsætning stammer fra produktion af klyngebomber, biologiske og kemiske våben, antipersonelminer samt atomsprænghoveder. Vi ekskluderer ligeledes selskaber, der har mere end 5 % af deres omsætning fra røgtobak, tjæresand, termisk kul, salg af våben, online gambling, pornografi og udvinding af fossile brændsler.
Vores politikker vedr. ansvarlige investeringer og politik for aktivt ejerskab er godkendt af bestyrelsen i Nordea Pension.
Vores politik for ansvarlige investeringer er baseret på internationale principper for menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption. Politikken beskriver de minimumskriterier, vi vurderer alle vores investeringer på baggrund af.
Vores daglige investeringsarbejde inkluderer både risici og muligheder relateret til miljø, klima, sociale forhold og ledelse, også kendt som ESG-faktorer (Environmental, Social and Governance). Vi benytter ESG-analyser og rapporter fra NGO’er til at sikre, at afkastpotentiale samt håndteringen af ESG-risici stemmer overens med vores forventninger til selskaberne.
Vores aktive ejerskab sker primært ved, at enten vi eller vores samarbejdspartner går i dialog med det selskab, hvis adfærd er i uoverensstemmelse med vores politik. Vi forsøger at påvirke selskabernes arbejde i henhold til FN’s Global Compact og bæredygtighed samt ved at afgive stemmer på generalforsamlinger. Målet med dialogen er at påvirke selskabets adfærd til at være i overensstemmelse med vores politik. Hvis vi ikke ser nogen ændring i adfærden, kan vi vælge at ekskludere selskabet.
Nordea Pensions politik for integration af bæredygtighedsrisici (ENG)
Nordea Pensions politik for klimaforandringer (ENG)
Nordea Pensions politik for ansvarlig investering (ENG)
Nordea Pensions politik for aktivt ejerskab (ENG)
Nordea Asset Management forvalter en del af Nordea Pensions investeringer.
Nordea Asset Managements politik for ansvarlig investering (ENG)
Nordea Pension Danmark prioriterer ansvarlig investering for at maksimere langsigtede afkast og samtidig fokusere på bæredygtighed. Vi integrerer ESG-faktorer i vores investeringsbeslutninger, som er i overensstemmelse med EU's forordning om bæredygtig finansiel offentliggørelse (SFDR). SFDR definerer bæredygtighedsrisici som ESG-begivenheder, der kan påvirke investeringsværdien negativt, med fokus på dobbelt væsentlighed – hvordan virksomheder påvirkes af og påvirker bæredygtighedsspørgsmål.
NLP DK inkorporerer bæredygtighedsrisici sammen med andre finansielle risici og har en robust ledelsesstruktur til håndtering af ESG-forhold. Vores ansvarlige investeringsramme, vedtaget af bestyrelsen og revideret årligt, sikrer overholdelse af love og standarder, understøtter langsigtede afkast, samtidig med at miljømæssige og samfundsmæssige påvirkninger behandles. Denne ramme er tilpasset Nordea Life Holdings' medlemskab af UN PRI og Net Zero Asset Owner Alliance.
Vi har i Nordea Pension et ønske om, at vores kunder har viden om og forståelse for vores investeringsprodukter. Derfor uddanner vi løbende alle vores rådgivere til at kunne formidle relevant information om Formålspension og de valg, produktet indeholder. Det er dermed en del af vores strategi, at vores kunder får kendskab til ansvarlig investering og mulighed for at sætte et ansvarligt aftryk med deres pension.
I vores løbende identifikation og håndtering af risici indgår et fokus på de finansielle risici, som følger af klimaforandringer og omstillingen til en bæredygtig økonomi. Vi overvåger og vurderer løbende udviklingen i eksisterende risici, og eventuelle nye finansielle risici vil naturligt indgå i den eksisterende proces, herunder vurderingen af risiko-minimerende tiltag, i takt med at de identificeres.
Der kan findes mere information om, hvordan Nordea Pension tager hensyn til bæredygtighedsrisici under politikker for ansvarlige investeringer og ansvarligt ejerskab.
Nordea Pension handler altid i vores kunders bedste interesse. Vi integrerer bæredygtighedsrisici sammen med andre finansielle risici i beslutningsprocesser ud fra den antagelse, at ESG-faktorer vil påvirke det langsigtede afkast. Derfor integrerer vi ESG i investeringsanalyser, investeringsbeslutninger og aktiv ejerskabspraksis og vælger kapitalforvaltere, der har stærke evner til at gøre det samme, for at mindske risici og opfange investeringsmuligheder, hvor ESG-faktorer er relevante.
Ved at udelukke visse sektorer og/eller finansielle instrumenter fra investeringsuniverset, forventes investeringsporteføljens bæredygtighedsrisiko at blive reduceret. Det kan dog også øge koncentrationsrisikoen, fordi investeringsuniverset er indsnævret. Derfor kan udelukkelse isoleret set øge volatiliteten og risikoen for tab i investeringskurven sammenlignet med benchmark.
På trods af den mulige stigning i koncentrationsrisikoen antages det at tage hensyn til bæredygtighedsrisici positivt at påvirke investeringskurvens langsigtede afkast sammenlignet med ikke at tage højde for bæredygtighedsrisici.
Der kan findes mere information om, hvordan Nordea Pension tager hensyn til bæredygtighedsrisici under politikker for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab.
Vores politikker for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab har bl.a. til hensigt at identificere de vigtigste negative indvirkninger, som vores investeringer kan have på bæredygtighedsfaktorer. I disse politikker findes vores forventninger til de selskaber, vi investerer i, samt hvilke analyser og screeninger vi foretager for at minimere bæredygtighedsrisici mest muligt.
Vi er bevidste om, at der altid er en risiko for, at en investering kan vise sig at bryde med vores politiker for ansvarlige investeringer. For at imødegå denne risiko foretager vi en screening forud for investeringsbeslutninger og løbende af vores investeringsaktiver for at sikre, at vores investeringer er ansvarlige og i overensstemmelse med politikken. Vores screening er baseret på at identificere selskaber, der bryder med FN’s Global Compact og udvalgte aktiviteter, som vi ikke ønsker at investere vores kunders midler i. Vi screener for:
- Manglende efterlevelse af menneskerettighederne
- Manglende accept af arbejdstagerrettigheder
- Uforsvarlig og/eller ulovlig omgang med miljøet
- Korruption
- Produktion af kontroversielle våben
Vi evaluerer løbende screeningsresultaterne af eksisterende investeringer. Hvis vi på baggrund af den udførte screening vurderer, at et selskab ikke lever op til vores adfærdskrav, kan vi enten frasælge den pågældende beholdning eller fastholde den og søge indflydelse gennem aktivt ejerskab.
Vi offentliggør årligt en bæredygtighedsrapport, hvori vi redegør for de væsentligste negative indvirkninger på bæredygtighedsfaktorer baseret på vores investeringsaktiviteter. Heri rapporterer vi også om vores arbejde med aktivt ejerskab.
Vi rapporterer ligeledes årligt til CDP (tidligere kendt som Carbon Disclosure Project).
God og ansvarlig investerings- og forsikringsrådgivning skal være nøgleelementer i Nordea Pensions forretningsforetagende, og det omfatter at give vores kunder information om de potentielle risici. Disse risikoovervejelser dækker også over den effekt, som miljømæssige, sociale eller ledelsesmæssige begivenheder kan have på investeringers værdi. God og ansvarlig investerings- og forsikringsrådgivning fremmes også gennem Nordeas programmer for variabel aflønning.
Medarbejdere, der er berettiget til variabel aflønning, og som yder investerings- eller forsikringsrådgivning til kunder, kan enten blive belønnet gennem specifikke præstationsmål og mål knyttet til rådgivning af god kvalitet, eller kvaliteten af rådgivningen betragtes som en del af den holistiske præstationsvurdering. Uafhængige kontrolfunktioner skal være involveret i opstilling af præstationsmål , og de kan give input til individuelle præstationsvurderinger. Desuden kan personaleledere have præstationsmål knyttet til risiko- og complianceydelse, som kræver overholdelse af høje standarder inden for kundeservice og rådgivningskvalitet samt Nordea-koncernens Code of Conduct.
Tilsvarende skal variabel aflønning til dem, der træffer investeringsbeslutninger, være knyttet til den indvirkning, positiv og negativ, som miljømæssige, sociale eller ledelsesmæssige begivenheder kan have på investeringens værdi. Der er specifikke præstationsmål, som forbinder værdien af de forvaltede investeringer med aflønningsresultatet for investeringsforvaltere. Derudover kan der i nogle tilfælde også være specifikke præstationsmål, der understøtter bæredygtige investeringsvalg. Disse elementer understøtter integrationen af bæredygtighedsrisiko i investeringsbeslutninger.